Esteu aquí

Festival ambiental a La Mercè (2009)

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

El taller de vermicompostatge transformava el rebuig als cucs, en curiositat i respecte.

La manfiestació de pingüins pretenia motivar comprmisos ambientals entre els participants.

La mostra iBici va ser un punt d'atracció, sobretot per adults i famílies.

Borinots brunzidors en confecció.

El parc de la Ciutadella es consolida com l'espai de continguts ambientals de les festes de Barcelona

Tot i la crisi, o més ben dit, perquè cal trobar el camí per sortir de la crisi, els continguts ambientals van prenent més protagonisme a les Festes de La Mercè 09 de Barcelona (26 i 27 de setembre 2009). El fil conductor que aplegava activitats al gran parc verd de la ciutat, tenia a veure amb l'origen de l'edifici del Museu de Zoologia, El Castell del Drac dels Tres Caps, i la visió d'un parc verge, la natura primitiva en estat pur.

Així doncs els tallers ambientals per infants, joves i adults que aquest any s'han presentat al parc, anaven acompanyats de bèsties, figures i atraccions màgiques que sorprenien els visitants, i també d'una programació de jazz.

La Fundació Terra ha tornat a ser l'encarregada d'organitzar sis tallers de contingut ambiental que han estat gaudits per milers de persones de totes les edats, podent-se emportar a casa un bon record i esperem, que una petita empenta i motivació per seguir avançant cap a un model sòciocultural més sostenible.

Els tallers d'aquest any també s'han vinculat a ressaltar la saviesa de la natura, i la intel·ligència d'aprendre a viure sense malmetre-la. En aquest sentit, els visitants del parc s'han pogut trobar un taller sobre vermicompostatge, "El menú de la terra", una activitat fascinant que ha ensenyat a grans i petits com la terra treballa de forma circular sense saturar de deixalles el seu entorn, com els humans. Els participants podien veure i observar en funcionament un vermicompostador, i després podien posar a prova les seves capacitats com a cuidadors de cucs, els petits col·laboradors domèstics que transformen la matèria orgànica en compost d'alta qualitat. Els participants que ho desitjaven, van poder optar a participar en un sorteig d'un kit vermicompostador: la guanyadora del sorteig ha estat Mireia Blanch.

Molt interessant també ha estat el taller de biomímesi "Inspiracions de la natura", un joc que aconseguia descobrir com la natura és una font d'inspiració per a resoldre els nostres problemes. El joc tractava de tombar uns plafons on es veia la imatge d'un objecte quotidià, després de pensar quina relació hi podia haver amb alguna altra forma de vida. Que per nedar més ràpid ens posem un peus d'ànec, no és casual. La conclusió, conservar la biodiversitat és una estratègia de supervivència!

L'Obrador ha tornat aquest any amb un taller en que els petits es creaven el seu insecte brunzindor. Amb materials molt senzills, ecològics i personalitzats per cada nen i nena, es composava un ninotet que lligat amb un cordill, i fent-lo girar de forma circular amb una certa velocitat, recreava el brunzit de mosques i borinots. Una senzilla i personal joguina molt adient en el context del parc.

També hi ha hagut lloc per un taller més reflexiu sobre el canvi climàtic. Una manifestació de pingüins reclamant més sentit comú als humans, convidava als més joves a definir un compromís personal contra el canvi climàtic. Així, escrivien el seu missatge a la panxa d'un pingüí de cartolina que ells mateixos muntaven i s'emportaven. Abans però, alguns volien deixar encara més constància de la seva disposició a canviar la relació amb el planeta, i s'han fotografiat amb el seu compromís per formar part del mosaic de gestos ambientals de josoclasolucio.

Una gran novetat també d'aquesta edició ha estat la presentació de l'activitat "iBici. Solucions de transport". Es tracta d'una mostra expositiva de diferents sistemes de transport en bicicleta; tipologies de bicicletes, seguretat, complements que aporten seguretat i comoditat, passeig en parella i sistemes de transport de mercaderies i persones. A part de sis plafons informatius, tres tècnics sobre bicicletes informaven i destacaven les característiques de cada exemplar, i en alguns casos, es podien provar els vehicles exposats. Aquesta mostra no pretén ser una recopilació de bicicletes rares, sinó sistemes de transport habituals a altres llocs, i que convé anar incorporant als nostres pobles i ciutats.

Finalment, aquest any s'ha tornat a comptar amb el sempre exitós "Scalextric a força de pedals" que aporta l'Institut Català de l'Energia (ICAEN). Sis bicicletes amb els seus participants corresponents fan avançar amb la força del seu pedaleig un cotxet d'scalextric sobre un circuit. Una forma fantàstica per entendre, amb la dinamització dels monitors, com podem transformar l'energia humana en electricitat, i el "cost" que té aquesta energia. L'experiència permet valorar d'una altra manera l'ús indiscriminat d'energia que fem contínuament.

Volem agrair de nou la col·laboració i el suport de l'Ajuntament de Barcelona (Medi Ambient i l'Institut de Cultura) i l'Institut Català de l'Energia per haver fet possible que un any més sigui realitat que la Mercè pugui comptar amb un espai de cultura ambiental que ja creiem que es troba imprescindible.

Es poden veure fotografies de l'activitat aquí .