Esteu aquí

La Guerrilla Solar: endollats contra el canvi climàtic (2009)

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

La primera campanya a nivell europeu que reclama l'accés a la generació elèctrica des de casa per estalviar emissions i lluitar contra el canvi climàtic.

Un panell solar que es pot endollar directament a qualsevol endoll domèstic.

Logotip de la campanya de la Guerrilla Solar de la revista nordamericana Homepower

28 de maig 2009. Guerrilla Solar és una campanya d'acció directa promoguda per la Fundació terra per implantar l'ús de l'energia solar i de les energies renovables en general, l'estalvi energètic i l'eficiència en l'àmbit domèstic.

Per primera vegada es proposa una arma per a l'acció directa que permet un gest pacífic, però contundent, per mostrar les persones que a la nostra llar, a part de consumir energia, també hemd e tenir la possibilitat de produir energia verda per lluitar contra el canvi climàtic.

Guerrilla Solar és una campanya a favor de la DEMOCRÀCIA ENERGÈTICA, per a què la ciutadania PARTICIPI en la lluita contra el canvi climàtic invertint en energies renovables i eficiència energètica, mentre estalvia energia a casa. Però és també una campanya destinada als ajuntaments per a què, tenint mitjans per reduir la burocràcia i donar suport a l'energia fotovoltaica a les llars i edificis familiars, prenguin mesures polítiques i administratives que permetin complir amb el repte de la Unió europea del 20-20-20 per al 2020.

Cada persona, unitat familiar o municipi adherit a la Guerrilla Solar pot visualitzar aquest compromís més enllà de les paraules. La Fundació Terra, en col·laboració amb dues empreses del sector de les renovables, ha animat el desenvolupament d'un electrodomèstic solar que produeix electricitat quan és il·luminat pel sol i que està connectat a qualsevol endoll de la casa. L'arma desenvolupada per aquesta campanya de la Guerrilla Solar és el Kit Fotònic GS120, que es composa d'un panell solar monocristal·lí de 120 Wp que incorpora un microinversor homologat per a connexionat a la xarxa elèctrica estàndard de 125 W. El resultat és un panell fotovoltaic amb un endoll que es pot connectar fàcilment i, així, estalviar l'electricitat que introdueix a la nostra llar.

Guerrilla Solar: endolla't al Sol és la primera acció de la Guerrilla Solar. Una acció pensada per a visualitzar que som esclaus del consum energètic i que qualsevol intent de produir energia verda a la nostra llar està controlat per una intensa burocràcia que les companyies del sector han aconseguit amb polítiques de por per la seguretat.

Guerrilla Solar, amb el seu Kit Fotònic GS120, demostra que podríem produir energia fotovoltaica per contribuir a estalviar watts bruts de la xarxa elèctrica de forma molt senzilla. Però no hi ha un incentiu legal per endollar-se al sol des de casa i sí que existeix en canvi una forta burocràcia que no ho fa viable.

Per això, la Fundació Terra, en aquesta campanya de la Guerrilla Solar, també pretén implicar l'administració local, ja que el seu paper és clau per facilitar l'accés ciutadà a les energies renovables en l'àmbit domèstic i perquè és als municipis on hi ha una major consciència política sobre el canvi climàtic, com va quedar patent a la passada Convenció d'Alcaldes

El kit Fotònic GS120 és un autèntic aparell electrodomèstic de plug and play per lluitar contra el canvi climàtic. S'han produït 150 unitats i es busquen, per tant, 150 famílies que vulguin estalviar prop de 144 kW/h any, cosa que equival a compensar el 10 % del consum elèctric domèstic per persona a una llar d'uns 3 membres. L'energia necessària per a la seva producció es recupera en 3,5 anys i l'experiència en els panells fotovoltaics monocristal·lins demostra que tenen durades de més de 30 anys. La Fundació Terra distribuirà aquest kit, en el desenvolupament del qual s'han invertit més de 120.000 euros, amb la venda de només 150 unitats a preu de fàbrica. Per la seva part, les empreses fabricants que han participat en el seu desenvolupament també han posat totes les facilitats perquè el Kit Fotònic GS120 sigui una realitat al nostre país.

La interconnexió elèctrica del Kit Fotònic GS120 és d'alta seguretat i compleix les més estrictes normes. El kit es desconnecta quan es talla l'electricitat, de forma que no pot provocar un camp elèctric aïllat en cas de reparació de la xarxa. Alguns països europeus estan estudiant permetre implantar fins a 500 W de potència solar fotovoltaica amb la mateixa facilitat que algú adquireix un electrodomèstic convencional. L'estàndard tecnològic desenvolupat que incorpora el Kit Fotònic GS120 compliria amb aquestes normes en estudi.

Guerrilla Solar llença el repte al govern espanyol, per a què sigui pioner en facilitar l'accés de la ciutadania en l'àmbit domèstic, per estalviar electricitat amb energia solar i poder lluitar contra el canvi climàtic de forma real.

La campanya: http://www.terra.org/categorias/articulos/guerrilla-solar-activismo-ecologico-sin-tapujos
L'eina: http://www.terra.org/categorias/comunidad-guerrilla/caracteristicas-tecnicas-del-kit-fotonico-gs120
Els dubtes bàsics: http://www.terra.org/categorias/comunidad-guerrilla/kit-fotonico-gs120-respuesta-algunas-preguntas-sobre-el-panel-de-la
La necessària complicitat: http://www.fundaciontierra.es/ca/campanyes/decreixement-i-sostenibilitat/municipis-la-democracia-energetica
La presència de fundació Terra a la campanya Guerrilla Solar de Homepower l'any 2002: Pàgina de Homepower