Esteu aquí

iBici. Solucions de Transport

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

iBici, un mostra interactiva, intel·ligent i pràctica per a fomentar la bicicleta com a solució per al transport urbà.

Mostra d'un dels plafons informatius de l'espai iBici.

En un espai interior prou ampli la mostra iBici permet una gran intereacció amb el públic que la visita.

Un dels aspectes essencials per a millorar la qualitat ambiental dels ciutadans en un entorn és adoptar unes bones pràctiques de mobilitat. En tota estratègia de foment de la mobilitat sostenible la bicicleta té un paper fonamental. La bicicleta pot substituir còmodament el vehicle privat per a distàncies inferiors als 8 km i, a més, també és útil per al transport de paquets. En l'àmbit familiar hi ha un important desconeixement sobre les possibilitats que ofereix la bicicleta mercès als seus complements o bé per la seva tipologia per esdevenir una veritable solució de transport i integral.

iBici. Solucions de Transport fou una mostra on la protagonista era la bicicleta, un recurs intel·ligent a l'hora de promoure sistemes de transport sostenibles en l'àmbit urbà. La finalitat d'aquesta mostra interactiva de bicicletes era complementar la teoria amb un vessant de pràctica que permeti "tocar", "provar" i "deixar-se seduir" sobre les possibilitats de la bicicleta.
 

Objectius

El recurs interactiu es centra en dos aspectes claus:

  • la bicicleta com a vehicle urbà, les diferents tipologies que hi ha i quines són les seves prestacions i millor configuració.
  • la bicicleta com a sistema de transport, és a dir, les diferents possibilitats per a transport de mercaderies i altres persones.

iBici. Solucions de Transport és:
• Una mostra interactiva de bicis per a usos urbans d'ús personal i per al transport de mercaderies i persones.
• Una mostra interactiva per què la ciutadania pugui provar les bicicletes i conegui de la mà de personal expert les realitats tecnològiques que hi ha al darrera de cada vehicle.
• Una mostra interactiva que ha escollit els millors exemples en la seva tipologia a partir de l'experiència pràctica acumulada per la Fundació Terra sobre els desenvolupaments tecnològics relacionats amb la bicicletes a Europa.
• Una mostra interactiva per què cada persona pot tenir necessitats diferents de mobilitat i per aquesta raó cal facilitar el coneixement de les possibilitats que té a l'abast i que en cap tenda de bicicletes podrà trobar amb aquesta profusió.
• Una mostra interactiva per què la bicicleta té un paper fonamental en la lluita contra el canvi climàtic i per a la millora de la qualitat de l'aire a l'entorn urbà.
• Una mostra interactiva per contribuir a fer de les ciutats un espai per a la bicicleta i pensant també amb les persones amb discapacitats.
• No és una mostra d'exposició de vehicles rars, sinó de vehicles comuns a moltes ciutats europees i que responen a estàndards de qualitat per tal de fer del pedaleig una activitat saludable i sense perjudicis per a les persones i el medi ambient.

Funcionament
La mostra iBici. Solucions de Transport incorporava més d'una dotzena de bicicletes, tricicles i accessoris que permtien tenir un contacte directe amb les solucions de mobilitat que ofereix el món de la bicicleta, i 6 plafons que tractaven tots els continguts per informar els visitants.

Aquesta mostra era atesa per dos o tres monitors experts sobre el tema que atenien les qüestions del públic visitant i mostren les característiques de cada un dels vehicles, i seguint les seves indicacions, es podien provar en un circuit delimitat.

Imatges de l'exposició en diferents ubicacions.

 

Aspectes conceptuals incorporats a la mostra

Bicis urbanes: diversitat per descobrir
Es mostra la tecnologia disponible per tal que la bicicleta s'adapti a les característiques de l'entorn urbà: semàfors, crüilles, circulació densa, etc. a partir de 4 cartells informatius de 100 x 180 cm en suports de fàcil muntatge.

Cartells informatius:
• La teva bici de ciutat: el variat i suggestiu món de la bici urbana
• Posa salut a la bici: les millors tecnologies perquè sigui una activitat saludable
• Complements urbans: accessoris per fer la bicicleta més pràctica, més personal i també més elegant
• Invertir en seguretat: per evitar el robatori de la nostra estimada bicicleta

Bicis de transport: eficiència i estalvi energètic
Les bicicletes de transports constitueixen una singularitat per moure's de forma ràpida per la ciutat, que eviten els problemes ambientals del soroll i la contaminació i faciliten l'accés a aquelles àrees que requereixen de silenci, etc. Un tricicle amb caixa de càrrega pot transportar fins a 150 kg de pes, però hi ha altres possibilitats. Aquesta modalitat d'ús dels pedals es mostra en 2 cartells informatius de 100 x 180 cm en suports de fácil muntatge.

Cartells informatius
• Transports en bici: tipologies de bicis de transport
• Treballar en bici: exemples de transports de mercaderies i persones fets amb bicicleta
Els cartells de la mostra es poden consultar en un arxiu PDF de 10 Megabytes que conté una reproducció de tots els plafons.

Aquesta mostra va rebre el suport de l'Ajuntament de Barcelona - Medi Ambient l'any 2009. Posteriorment, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible , l'any 2010 va atorgar un ajut  per contribuir a la seva difusió. La mostra va estar activa entre el 2007 i el 2010.